Tuesday, September 16, 2008

Syarah Subuh, 23 April 2006, Isnin, Surau Saidiyah_Rahsia selawat dan Rahsia pingat emas dlm berjalan

Rahsia selawat

Mengapa si salik (org yg mula hendak berjalan) mesti bermula dgn selawat ialah kerana ini jalan Rasulullah saw. Kita mohon kpd Allah agar kita dianugerah susunan sptmana Allah jadikan rahmatan lil a'lamin.Untuk menjadi ahlullah salik mesti bermula dgn selawat kerana Allah sendiri dan para malaikatNya berselawat. Berzikir semata2 tanpa selawat, inshaAllah salik akan dapat membuang kecenderungan syahwat makan, syahwat tidur, jadi rajin beribadah, TETAPI salik tidak akan bisa membuang 'aba wastakbara'. Ingatlah bagaimana iblis yg tidak berselawat itu jadi jadi 'aba wastakbara', kerana tidak mahu tunduk kpd susunan Allah, iaitu tunduk kpd Adam as dan anak cucu Adam.

Jadi ringkasnya, berzikir byk TANPA berselawat itu laluan utk jadi iblis manakala berselawat SERTA berzikir byk itu laluan utk jadi hamba Allah.Berselawatlah sebanyak sekira2 setiap bulu roma kita berselawat dan berselawatlah tanpa fikir bicara. Yg membezakan antara Tok Wali dan tok sami adalah semata2 selawat.

Rahsia utk mendapat pingat emas dalam berjalanan

a) Mengaku kehambaan.
Dia TUHAN! Ya Rabb, antal hadi antal haqqu laisal hadi illa hu.

b) Memahami dan dapat membezakan antara urusan roh dan keinginan jasad.
Yg baik itu semata2 limpah rahmat Allah dan yg buruk itu bangsakanlah kpd nafsu sendiri, sesungguhnya nafsu ammarah itu sangat cenderung kpd yg busuk2.

Ma asobaka min hasanatin faminallah wa ma asobaka min sayyiatin faminnafsika. Sesungguhnya inilah rahsia besar dalam perjalanan, tempat jatuh dan naiknya si salik dalam berjalan menuju Tuhan.

c) Kalau terasa diri berzikir, beribadat dsb, itulah KAFIR MAANI. Itulah yg sukar hendak dibuang. Ramai yg berjalan, yg jubahnya, serbannya, janggutnya, perutnya dan zohiriahnya spt Tok Wali, tetapi hakikat batinnya spt tok sami kerana ia masih ada diri.Susunan penerbangan (zikir pun begitu jua)Dari KL - KB, perjalanan dgn kereta selama 8 jam. Kalau naik kapal terbang - 50 minit. Kalau naik kapal terbang dan dalam kapal terbang ada Sultan, penerbangan akan dipercepat dan pantas, perjalanan jadi 25 minit. Tetapi utk menaiki penerbangan yg 25 cepat dan pantas itu byklah rencah dan perkara remeh yg mesti dilakukan, mesti beli tiket awal, kemudian mesti pergi ke LCCT, check in baggage, tak boleh bawa lebih muatan dsb. Tetapi selepas itu perjalanan jadi pantas dan cepat. Dan susunan zikir pun begitu jua.

WA.

catatan yg dibuat pd sambutan MaulidirRasul Rabiul awal 1427di Surau Saidiyah, Neting, Pengkalan Kubor, Kelantan

No comments: